18 Ağustos 1955 tarihinde Ağrı’da doğdum. Vergi Dairesi Müdürü olan Babam Şevket Baydar’ın memuriyeti nedeniyle, 1957-1961 yılları arasında Gümüşhane’de, 1961-1969 yılları arasında ise Erzurum’da yaşadım. İlk ve ortaöğretimimi Erzurum’da tamamladıktan sonra, 1969 yılında Ankara’ya yerleştik. Aydınlıkevler Lisesi Fen Bölümünden mezun olduktan sonra, yükseköğrenimimi Gazi Üniversitesi Matematik Bölümünde tamamladım ve 1978 yılında Türkiye’nin ilk modern matematik mezunları arasında yer aldım.
İş hayatıma, 10 Şubat 1976 tarihinde Maliye Bakanlığı tarafından açılan sınavı birinci olarak kazanıp, Kızılbey Vergi Dairesinde başladım. 1979 yılında Maliye Bakanlığı Tetkik Kurulu Başkanlığına Uzman olarak atandım. 1979-1980 yılları arasında, Maliye Bakanlığı’nda Ekonometri Uzmanı olarak görev alarak, Türkiye ekonomisi üzerine çeşitli araştırmalar yaptım. Bu dönemde, DSİ bütçesi, Katma Bütçeli İdareler, gelir dağılımı ve enflasyon göstergeleri ile parasal göstergeler üzerine derinlemesine çalışmalar gerçekleştirdim.
Evli ve iki mühendis, iki doktor annesiyim. 1980 yılından sonra profesyonel çalışma hayatıma devam edemesem de, çocuklarımın eğitimine büyük katkı sağladım. Her birinin Türkiye derecesi ile üniversiteye yerleşmelerine yardımcı oldum. Ayrıca, bir çocuğumun hafızlık eğitimine destek oldum. Öğrencilik yıllarında okul aile birliği başkanlığı yaparak, gençlerimizin eğitimine katkı sağladım ve ülkemizin geleceğine dair sorumluluklarımı yerine getirdim. Yılın Annesi seçilerek bu süreçteki katkılarım takdir edilmiştir. Eşime, serbest iş hayatında ve siyasi kariyerinde de her zaman destek oldum, özellikle hanımlar komisyonunda aktif olarak görev aldım.
Uzun yıllar sonra, 1979 yılında Maliye Tetkik Kurulu Dergisinde yayımlanan ve o yıl bütçe görüşmelerine de sunulan araştırmalarımı, web sitemde yayımlama amacım, hem evlatlarımıza ve torunlarımıza bir hatıra bırakmak hem de ekonometri alanında araştırma yapacak gençlere ilham vermektir. 1979 yılında yapılan bu araştırmada, 1974-1978 yılları arasında enflasyon göstergeleri ile parasal göstergeler arasındaki ilişkiyi inceledim ve elde ettiğimiz sonuçlar, Türkiye’nin enflasyon göstergeleri ile parasal göstergeleri arasında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Para arzındaki artış hızının, toptan eşya fiyat endeksi (TEFE) üzerinde belirgin bir etkisi olduğu ve bunun sonucunda fiyatlarda genel bir yükselme yaşandığı görüldü. Bu gelişme, ülkemizin en önemli ekonomik sorunlarından biri olan enflasyonun temel sebeplerinden biridir. Temennim, ülkemizin enflasyon göstergeleri ve parasal göstergeler konusunda daha istikrarlı bir geleceğe doğru ilerlemesi, gelecekteki nesillerimize güçlü bir ekonomi ve güzel bir Türkiye bırakmasıdır.
Saygılarımla,
Ekonometri: İki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi matematiksel ve istatistiksel yöntemlerle inceleyen bilim dalıdır.
Para Arzı: Tedavüldeki banknotlar ve madeni paralar ile bankalarda vadesiz ticari mevduat ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasında vadesiz serbest mevduatları kapsayan kavramdır.